24 uur verzending

Gratis verzending vanaf € 50,-

24 uur verzending

Gratis verzending vanaf € 50,-

Helpen huis-, tuin- en keukenmiddelen echt?

Huismiddelen

Er komen veel vragen binnen over de beheersing van de buxusmot. Er worden ook veel suggesties gegeven over de aanpak van de buxusrupsen. Het lijken zeer interessante methoden, al was het maar omdat het middel standaard aanwezig is in huis of omdat het goedkoop is. Maar werken ze echt?

Doe het zelven

De huis-, tuin- en keukenmiddelen

Zachte zeep (bruine of groene zeep)

Het is niet bewezen of er enige werking is tegen de buxusmotrups. Het zou kunnen zijn dat de zeepoplossing het oppervlak van de buxusbladeren iets minder aangenaam zou maken voor de rupsen van de buxusmot, maar het is niet bewezen dat dit een efficiënt preventief middel is.

Dreft met spiritus

Het kan zijn dat dit mengsel effectief is tegen de rupsen, toch raden we dit niet aan. Brandspiritus is een vloeistof op alcoholbasis en is schadelijk voor alle organismen wegens de kleine hoeveelheid aceton met carcinogene eigenschappen. Het buxusblad word hierdoor sterk beschadigd.

Azijnoplossing

De werking tegen de buxusmotrups is niet wetenschappelijk bewezen. Azijn is zuur en breekt snel af in de bodem. Buxus is een kalkminnende en zoutvrezende plant. Door het blad te bespuiten krijgt de buxus een harde tik wat niet wenselijk is.

Plantenaftreksels of plantenthee

Aftreksels zijn vooral bedoeld om de plant sterker te maken. De meest voorkomende voorbeelden zijn aftreksels van brandnetel, heermoes, look en kruiden (munt, kamille,…). De werking ervan tegen buxusmotrupsen is niet bewezen, maar wordt momenteel door het PCS en het ILVO getest.

Bleek/javel

Bleek is schadelijk voor alle insecten en de plant. Door het te spuiten krijgt de buxus een harde tik en heeft het negatieve invloed op het nuttige bodemleven. Het is daarom af te raden.

Citroensap

Hier beschikken we geen informatie over

Heet water

Water van 50°C is schadelijk voor alle insecten en de plant. Toch wordt het als weinig ecologisch beschouwd, want het kan een negatieve invloed hebben op het nuttige bodemleven. Het is daarom af te raden.

Stofzuiger

Buxusmotrupsen verwijderen door ze op te zuigen, is inderdaad een optie. Als beheersingstechniek is het eerder weggelegd voor openbare besturen die krachtige zuigers ter beschikking hebben. Echter is het voor veel buxus tijdrovend en haalt de plant uit model.

Blauw licht

Buxusmotten zijn nachtvlinders die net zoals alle andere motten aangetrokken worden door licht. Een val op basis van licht werkt dus bij het vangen van de motten, maar dit is een weinig selectieve methode. Je vangt er immers niet alleen de buxusmotten mee, ook andere mogelijks nuttige insecten zullen worden aangetrokken.

Hogedrukreiniger

Bij het wegspuiten van rupsen met een harde waterstraal is het belangrijk de gevallen rupsen meteen op de rapen en te verwijderen, anders kruipen ze terug de buxusplant in. Een aantal bronnen melden dat deze waterstraalmethode doeltreffend is, dit blijkt echter niet uit de proeven die wij in 2018 hebben uitgevoerd. De rupsen verstoppen zich goed in de haag en door de straal raakt de buxus uit model.

Sterke geuren, zoals van knoflook en ui

Bepaalde sterk geurende planten (kruiden, bloemen, …) kunnen ervoor zorgen dat volwassen buxusmotten liever uit de buurt wegblijven. Hun afstotende werking is echter nog niet op wetenschappelijk basis aangetoond, maar uiteraard kan het plaatsen van sterk (wel)riekende planten rondom jouw buxusplanten zeker geen kwaad. Het gebruik van extracties van dergelijke geurende planten is echter een ander verhaal. Het is bovendien niet gekend wat het gevolg is als hoge concentraties van dergelijke geurcomponenten in de bodem terecht komen. Beter vermijden dus!

Zout water

Zout water als middel om de buxusmotrupsen te bestrijden, valt af te raden. De rupsen zullen er zeker last van hebben, dat is zo voor de meeste insecten die je onderdompelt in zout water. Maar vooral zal het zoute water op de duur verstorend werken op het bodemleven en de plantenwortels. Buxus zal ook niet lang overleven als de planten veel zout water te verduren krijgt.

Conclusie

Daar waar enkele huismiddelen een mogelijke werking kunnen hebben tegen de rups loopt men het risico de buxus ernstig te beschadigen. We moeten ook niet vergeten dat de methodes enkel werken als ze in contact komen met de buxusrups. Omdat de rups zich goed verstopt zou de buxus meerdere keren per generatie behandelt moeten worden. Dit is zeker niet wenselijk aangezien de buxus hier schade door loopt. Het advies blijft daarom om op de momenten van actieve rupsen Buxus Protect te gebruiken. Het biologische middel blijft 14 dagen lang werkzaam op de buxus en beschadigt hem niet. Enkel werkzaam tegen rupsen waardoor andere insecten bespaart blijven.

De Buxus Dokter

Ander nieuws

De verjonging van Buxus

De verjonging van Buxus

Veel tuinliefhebbers zullen het herkennen: een prachtig aangelegde tuin met strakke hagen en vormen die na verloop van tijd te breed en…

(Leestijd: 4 minuten)

Lees meer

Neem contact op

2 + 13 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

info@buxus-dokter.nl

Winkelwagen