Lokferomonen

Alleen met bestrijdingsmiddelen werken is maar het halve werk

Lokfermonen

biologische rups bestrijding

Alleen met bestrijdingsmiddelen werken is maar het halve werk. Het is en blijft een terug kerend probleem, denk aan de buren en de buxus die daar staat, of de buxus twee straten verderop. Doormiddel van lokferomonen uit te zetten in uw tuin zullen nieuwe generaties rupsen behoorlijk inslinken. Hierdoor zal de populatie rupsen uiteindelijk zeer klein blijven.

Het lokferomoon lokt de mannelijke motten, waardoor de vrouwelijke motten niet bevrucht raken.

Een vrouwtjes mot kan in de 8 dagen dat ze leeft wel 600 eieren leggen. Moet je na gaan als al deze in uw buxus terecht komen dat het al snel gedaan kan zijn met uw buxus.

Het is daarom van belang snel wat aan het probleem te doen. Daarom biedt de ik een kosteloze en vrijblijvende afspraak aan. Iedere tuin is anders, dus mijn advies is voor iedere tuin op maat gemaakt.

Vrijblijvend advies:

+31 (0) 6 512 530 67

Z11-H + E11-H + ? = oplossing tegen buxusmot

Bij het horen van motten vangen denkt u al snel aan een persoon met geitenwollen sokken en een vlindernetje die heel aktief de motten probeert te vangen.

Anno 2018 is de wetenschap al zo ver gekomen dat zij zelf de signaalgeuren van de vrouwelijke motten kunnen nabootsen en hierdoor de motten weten aan te trekken. Dit hebben ze ook gedaan voor de buxusmot.

Lokferomonen die oorspronkelijk bedoelt waren voor enkel het monitoren van insecten hebben zich ook bewezen de insect populatie te doen krimpen. Nu is dat een proces wat niet een op de andere dag zal plaats vinden maar men kan het zeker wel versnellen

De werkwijze van het vangen van de mot is doormiddel van lokferomonen uit te zetten die een vrouwelijke geur afgeven. De geur zal opgevangen worden door de mannelijke motten en die zullen direct naar de vallen toe vliegen. Eenmaal daar aangekomen zullen ze bij de pot blijven. De volgende stap is dat de mot altijd beschut wil blijven (uit de wind, regen en vijanden) waardoor de mot in de pot kruipt en vervolgens gevangen zit. De motten zitten overdag in buxushagen maar ook in andere hagen verstopt.

Door de mannelijke mot te vangen zal de vrouwelijke mot niet bevruchten worden waardoor de  eitjes onbevrucht blijven. Hierdoor pak je het probleem bij de bron aan.

Bij een normale populatie van schadelijke motten voldoet 1 val in een omtrek van 50m2 om de mannelijke mot te vangen. Bij een over-populatie aan schadelijke motten moeten er meer vallen worden opgehangen. Zijn er buren met buxus die dichtbij wonen, dan kan dat ook een reden zijn om meer potten te plaatsen.

Mocht u een over-populatie buxusrups hebben in de buxus dan dient deze eerst biologisch bestreden te worden. Dit om ernstige schade aan de buxus te voorkomen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat een vrouwelijke mot elders bevrucht raakt en door wat voor reden dan ook in uw tuin de eieren legt. Ook dit zal dan geen probleem gaan vormen op de lange duur. De eieren zullen uitkomen en inderdaad ook schade veroorzaken, maar ze zijn in kleine getallen en uiteindelijke zou de buxushaag zich herstellen. Wanneer de rups zich gaat verpoppen zal deze uitkomen tot een mot. De mannelijke motten zullen direct gevangen worden door het lokferomoon en de vrouwelijke mot zal niet bevrucht worden, daarmee is de schade in de haag voorkomen.

Ik begeleid kleine en grote tuinen, die te maken hebben met schade veroorzaakt door de buxusmot.

Daarin heb ik een adviserende-en een uitvoerende rol. Zowel in tuinen waar de buxusmot aanwezig is en voor tuinen waar de buxusmot nog niet is kan ik preventief te werk gaan door de lokfermonen uit te hangen.

Laatste patiënten

Open tuin: ‘Liefhebberstuin’

Open tuin: ‘Liefhebberstuin’

Open tuin: ‘Liefhebberstuin’In een Engelse tuin ontbreekt natuurlijk de buxus niet. Datum: 08 Oktober 2019 Patiënt: Liefhebberstuin Symptomen: Open tuin Over de patiëntAan de voorkant van de tuin bevindt zich een speel gevormde buxushaag met bollen. Doorgelopen naar...

Meer dan 100 jaar oude buxusbomen

Meer dan 100 jaar oude buxusbomen

Meer dan 100 jaar oude buxusbomenIn de oude vestigingsstad Groenlo staan een aantal zeer oude buxusbomen. Datum: 4 september 2019 Patiënt: 100 jarige buxusbomen Symptomen: rupsen Over de patiëntIn de oude vestigingsstad Groenlo staan een aantal zeer oude buxusbomen....

Paleis het Loo

Paleis het Loo

Paleis het Loo We hebben de handen in een gestoken om de buxusrups te lijf te gaan Datum: 09 augustus 2018 Client: het Loo Project Type: Buxus mot Over de patiënt De Hoveniers van Paleis het Loo en de Buxus Dokter hebben de handen in een gestoken om de buxusrups te...

Contact met mij opnemen

4 + 6 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

+31 (0) 6 512 530 67

info@buxus-dokter.nl