Lokferomonen

Alleen met bestrijdingsmiddelen werken is maar het halve werk

Lokferomonen

biologische rups bestrijding

Alleen met bestrijdingsmiddelen werken is maar het halve werk. Het is van cruciaal belang het insect goed te kennen, weten wanneer de rups aan de buxus eet en wanneer de motten vliegen en eitjes afzetten. Dit is van belang om op tijd te kunnen reageren tegen de rups en om zo de buxus vitaal te houden.

Het lokferomoon lokt de mannelijke motten en vangt ze op in de mottenval. Zo weet u wanneer de mottenvlucht actief is. Een vrouwtjes mot kan in de 10 dagen dat ze leeft wel 500 eieren leggen. Moet je na gaan als al deze eieren in uw buxus terecht komen dat het al snel gedaan kan zijn met uw buxus. Het is daarom van belang snel wat aan het probleem te doen.

Buxus Dokter val

met twee lokfermonen

Het monitoren van de mot is daarom een pre. Door het gebruik van de Buxusferomoonval van de Buxus Dokter word de mot gevangen wanneer er een vlucht gaande is. De feromoondispenser bevat het vrouwelijk lokferomoon van de buxusmot waardoor de mannelijke mot word aangetrokken en weggevangen word in de herbruikbare val.

1 lokferomoon

voor een half seizoen

Vrijblijvend advies:

+31 (0) 6 512 530 67

Z11-H + E11-H + ? = oplossing tegen buxusmot

Bij het horen van motten vangen denkt u al snel aan een persoon met geitenwollen sokken en een vlindernetje die heel aktief de motten probeert te vangen.

Anno 2018 is de wetenschap al zo ver gekomen dat zij zelf de signaalgeuren van de vrouwelijke motten kunnen nabootsen en hierdoor de motten weten aan te trekken. Dit hebben ze ook gedaan voor de buxusmot.

Lokferomonen die oorspronkelijk bedoelt waren voor enkel het monitoren van insecten hebben zich ook bewezen de insect populatie te doen krimpen. Nu is dat een proces wat niet een op de andere dag zal plaats vinden maar men kan het zeker wel versnellen

De werkwijze van het vangen van de mot is doormiddel van lokferomonen uit te zetten die een vrouwelijke geur afgeven. De geur zal opgevangen worden door de mannelijke motten en die zullen direct naar de vallen toe vliegen. Eenmaal daar aangekomen zullen ze bij de pot blijven. De volgende stap is dat de mot altijd beschut wil blijven (uit de wind, regen en vijanden) waardoor de mot in de pot kruipt en vervolgens gevangen zit. De motten zitten overdag in buxushagen maar ook in andere hagen verstopt.

Door de mannelijke mot te vangen zal de vrouwelijke mot niet bevruchten worden waardoor de  eitjes onbevrucht blijven. Hierdoor pak je het probleem bij de bron aan.

Bij een normale populatie van schadelijke motten voldoet 1 val in een omtrek van 50m2 om de mannelijke mot te vangen. Bij een over-populatie aan schadelijke motten moeten er meer vallen worden opgehangen. Zijn er buren met buxus die dichtbij wonen, dan kan dat ook een reden zijn om meer potten te plaatsen.

Mocht u een over-populatie buxusrups hebben in de buxus dan dient deze eerst biologisch bestreden te worden. Dit om ernstige schade aan de buxus te voorkomen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat een vrouwelijke mot elders bevrucht raakt en door wat voor reden dan ook in uw tuin de eieren legt. Ook dit zal dan geen probleem gaan vormen op de lange duur. De eieren zullen uitkomen en inderdaad ook schade veroorzaken, maar ze zijn in kleine getallen en uiteindelijke zou de buxushaag zich herstellen. Wanneer de rups zich gaat verpoppen zal deze uitkomen tot een mot. De mannelijke motten zullen direct gevangen worden door het lokferomoon en de vrouwelijke mot zal niet bevrucht worden, daarmee is de schade in de haag voorkomen.

Ik begeleid kleine en grote tuinen, die te maken hebben met schade veroorzaakt door de buxusmot.

Daarin heb ik een adviserende-en een uitvoerende rol. Zowel in tuinen waar de buxusmot aanwezig is en voor tuinen waar de buxusmot nog niet is kan ik preventief te werk gaan door de lokfermonen uit te hangen.

Laatste patiënten

Pandhof Sinte Marie

Pandhof Sinte Marie

Pandhof Sinte Marie Al is de Mariakerk verdwenen, de Mariaplanten hebben in de tuin hun plaats gekregen Datum: 09 april 2020 Client: Pandhof Sinte Marie Project Type: Buxushagen Over de patiënt De Pandhof is een overblijfsel van de Mariakerk die het centrum vormde van...

Paleis het Loo

Paleis het Loo

Paleis het Loo Over de patiënt De Hoveniers van Paleis het Loo en de Buxus Dokter hebben de handen in een gestoken om de buxusrups te lijf te gaan9 augustus 2018 heeft de Buxus Dokter zijn vallen mogen plaatsen in de tuin van Paleis Het Loo.Dit jaar zal er bij het...

Landgoed Twickel

Landgoed Twickel

Landgoed TwickelIn de formele tuin bevinden zich talrijke parterres gevuld met buxushagen en taxusfiguren Datum: 11 maart 2020 Client: Landgoed Twickel Project Type: Buxushagen Over de patiënt Kasteel Twickel is befaamd om haar ‘huispark’: de siertuinen, de Oranjerie...

Contact met mij opnemen

8 + 13 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

+31 (0) 6 512 530 67

info@buxus-dokter.nl