24 uur verzending

Gratis verzending vanaf € 50,-

24 uur verzending

Gratis verzending vanaf € 50,-

Droogte

Net als veel andere planten kan buxus te lijden hebben onder droogtestress, wat optreedt wanneer er onvoldoende water beschikbaar is om aan de behoeften van de plant te voldoen. Droogtestress kan verschillende negatieve effecten hebben op buxusplanten, met gevolgen voor hun gezondheid en uiterlijk.

Herken buxus verdroging

Extreme droogte doet veel planten lijden. De ene plant sterft meteen af, een andere krult zijn blad op of laat ze slap omlaag hangen. Bij buxus maakt het blad extra was aan waardoor het blad een blauwe gloed heeft. Als de droogte aanhoudt verkleurt het blad bronskleurig, daarna verdrogen ze en vallen ze af.

Voorkom buxus verdroging

Tijdens periodes van droogte is het belangrijk om water te geven. In eerste instantie zal de bodem genoeg water hebben voor de buxus, maar bij langdurige droogte zal de bodem uiteindelijk opdrogen. Controleer de vochtigheid van de grond door je vinger in de grond te steken; als de bovenste paar centimeters droog aanvoelen, is het tijd om water te geven.

Buxus water geven

De exacte hoeveelheid en frequentie van water geven kan per tuin verschillen. Daarom volgt een gemiddeld advies voor het water geven van de buxus tijdens een droge periode.
In een bestaande buxustuin hebben de planten nog niet zo snel water nodig. Zeker als het nog maar net warm begint te worden, is het niet nodig om direct water te geven. Tijdens een droge periode mag er water gegeven worden om de vochtigheid in de bodem op peil te houden. In dat geval kan men 1x per week of iedere 2 weken water geven.
Het water kan het best bij de wortel gegeven worden, het liefst niet over de bladeren, omdat natte bladeren meer kans op buxusschimmel geeft.

Nieuwe aanplant

Bij nieuwe aanplant is het belangrijk om voldoende water te geven als het droog is. Nieuwe aanplant is namelijk de eerste 2 jaar erg gevoelig voor verdroging. Geef daarom tijdens droogte iedere 5 of 7 dagen veel water. Zorg ervoor dat de bodem goed verzadigd is.

Hoe vaak water geven

Geef de buxus in volle grond niet elke dag water. De wortels worden dan namelijk lui en de kans op schadelijke bodemschimmels nemen toe. Geef daarom de buxus 1x per week of 1x per 2 weken water. De wortels moeten dan meer moeite doen om water te vinden en zullen zich dan ook beter ontwikkelen, wat de plant ook weer sterker maakt.

Buxus effectief watergeven

Om snel en gemakkelijk een buxushaag water te geven kunt u een druppelslang gebruiken. Zo is een druppelslang makkelijk in gebruik en valt het water precies daar waar het moet zijn, vlak bij de wortels. Ook zal uw water minder snel verdampen omdat het water niet direct in de zon ligt maar in de schaduw van de plant.

Buxus verdroogt wat nu?

Bij verdroging van de buxus is het noodzakelijk direct water te geven. Er is immers een kans dat de plant het kan overleven. Geef daarom de buxus

Buxus in vollegrond

Dag 1: Geef tussen de 2 en 4 uur water aan de buxus
Dag 2: Geef tussen de 2 en 4 uur water aan de buxus
Dag 3: Geef tussen de 2 en 4 uur water aan de buxus
Dag 8: Geef tussen de 2 en 4 uur water aan de buxus
Dag 15: Geef tussen de 2 en 4 uur water aan de buxus

Geef de buxus nu telkens 1x per week water – tussen de 2 en 4 uur –  tot de droge periode voorbij is.

Buxus in pot

Dag 1: Geef genoeg water totdat de pot overloopt. Herhaal dit 5 keer met telkens minimaal 15 minuten wachttijd.
Dag 2: Geef genoeg water totdat de pot overloopt. Herhaal dit 5 keer met telkens minimaal 15 minuten wachttijd.
Dag 3: Geef genoeg water totdat de pot overloopt. Herhaal dit 5 keer met telkens minimaal 15 minuten wachttijd.
Dag 4: Geef genoeg water totdat de pot overloopt. Herhaal dit 5 keer met telkens minimaal 15 minuten wachttijd.
Dag 5: Geef genoeg water totdat de pot overloopt. Herhaal dit 5 keer met telkens minimaal 15 minuten wachttijd.

Geef de buxus nu telkens 1x per dag water  tot de droge periode voorbij is.

Buxus in pot

Buxus in potten hebben veel last van droogte. Het beste is om het water bij wortels te gieten, dan is het water eerder bij de wortels. Als het echt een droge zomer is, dan hebben de planten elke dag wel water nodig.
Zorg ervoor dat er voldoende watergaten onderin de potten zitten zodat de wortels niet te lang in water staan bij een teveel aan water. Hydrokorrels onderin de potten zorgt ervoor dat tijdens natte perioden de korrels het vocht opnemen om het vervolgens in drogere perioden weer af te geven aan de grond.

Tips

Mulchen: Breng een laag organisch mulchmateriaal aan rond de basis van de buxus. Mulch helpt de bodemvochtigheid te behouden en vermindert verdamping.

  • controleer bodem
  • druppelsysteem
  • controleer op verkleuring

Neem contact op

3 + 14 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

info@buxus-dokter.nl

Winkelwagen