24 uur verzending

Gratis verzending vanaf € 50,-

24 uur verzending

Gratis verzending vanaf € 50,-

Buxusrups - Buxusmot

Buxusrups is te herkennen aan zijn groene lijf met zwarte strepen en een zwarte kop. Ze zitten verstopt in de buxus waar ze al het blad opeten. Als er genoeg rupsen aanwezig zijn dan eten ze de plant in korte tijd kaal. De rups zal na verpoppen veranderen in de buxusmot. Die is te herkennen aan zijn bruine/witte vleugels en vliegt alleen in de avond. De buxusrups kent 2 generaties per jaar en overwinteren tussen het blad van de buxus. Een goed plan van aanpak is daarom van belang voor uw tuin.

Schade herkennen buxusrups

Schade van de buxusrups is al snel te herkennen aan vraatschade, bruine bladeren, spinsels en kleine groene korreltjes. Vaak is de mot met haar rupsen al aanwezig, maar leven die diep binnen de buxus waardoor de schade eerst nog niet opgemerkt wordt. Als de buxusrups eenmaal groot is, eet ze zoveel van de buxus, dat die binnen een paar dagen kaal is. Mocht u de buxus niet behandelen hiertegen, dan zal deze bezwijken onder de rups en blijven er alleen kale takken in de tuin over.

Buxus Alert

Meld u gratis aan en blijf op de hoogte wanneer de Buxusrups & schimmel actief zijn en ontvang welke stappen u kunt nemen.

'Voorkomen is beter dan genezen'

Bestrijden buxusrups

Bij het aantreffen van de buxusrups zal u snel moeten handelen. De vraatschade van de buxusrups zal elke dag meer worden, totdat de buxus helemaal kaal gegeten is. Behandel daarom de buxus met de bacteriën van BUXUS PROTECT (voorheen Xentari). De buxusrups zal met de bacteriën in contact komen en gedood worden. De bacteriën zullen 2 weken lang op de buxus actief zijn, waardoor u gegarandeerd de buxusrups bestrijdt.

Hoe werkt Buxus Protect

Buxus Protect (voorheen Xentari) is een effectieve oplossing tegen de buxusrups. De natuurlijke bacteriën zorgen ervoor dat de aanwezige buxusrups binnen 1 a 2 uur stopt met eten en dood gaan. De bacteriën blijven 14 dagen lang op het buxusblad aanwezig, wat garandeert dat de buxus vrij blijft van de buxusrups. Andere insecten hebben geen last van de natuurlijke bacteriën. Er zijn maar 2 behandelingen per jaar nodig.

Wanneer buxusrups

Rond half april ontwaakt de buxusrups zich uit zijn winterslaap en gaat dan fanatiek eten van het buxusblad tot en met eind mei. Wanneer de buxusrups volgroeid is, verpopt die zich.

In juni is de eerste generatie buxusmot actief. De vrouwelijke vlinder legt dan eitjes, hieruit ontstaat de eerste generatie buxusrups. Deze generatie verschijnt in juli en piekt in augustus. In de maand september verpopt de rups zich weer.

De tweede generatie buxusmot vliegt eind september tot en met begin oktober. De laatste generatie buxusrups zal in de maanden oktober/november niet veel schade maken. In november wikkelt de buxusrups zich in een spinsel en overwintert in het Buxusblad, om in het voorjaar daarop weer actief te worden.

Snel herstel kale buxus

Wanneer de buxusrups toch de buxus kaal heeft gegeten dan hoeft u die niet te verwijderen. Buxus is namelijk een sterke plant die genoeg kracht heeft voor herstel. In haar wortels heeft ze namelijk genoeg energie opgeslagen om nieuw blad aan te maken. Het duurt ongeveer 4/6 weken tot de buxus weer helemaal vol zit met nieuw blad. Stimuleer het herstel door de buxus Professionele voeding te geven.

Voorkom buxusrups

De buxusmot wordt aangetrokken door kunstlicht. Door de tuinverlichting in de maanden juni en september uit te doen zult u minder motten aantrekken. U zult wel buxusrupsen in de haag krijgen maar ieder beetje helpt. Behandeld daarom altijd de buxus na het vluchtseizoen van de buxusmot met BUXUS PROTECT(voorheen Xentari).

Wat helpt tegen buxusrups?

Door de buxus te behandelen met de bacteriën van Buxus Protect, voorkomt u een rupsenplaag. De bacteriën blijven 2 weken lang actief op de buxus, waardoor u gegarandeerd geen last meer heeft van de buxusrups.

Kan de buxusrups tegen vorst?
De buxusrups overwintert in de buxus tussen ingesponnen blad. Door die bescherming kunnen ze temperaturen tot wel -10 graden overleven. De vorst die we ieder jaar hebben, haalt die temperaturen niet. U zult in het voorjaar de buxus moeten controleren en zo nodig behandelen met Buxus Protect.
Welke maanden behandelen tegen de buxusrups?
De buxusrups kent drie momenten waarbij de rups bestreden moet worden. Dat is april/mei, als de rups uit de winterslaap komt. Juli en augustus, als de eerste generatie rupsen uit de eitjes komen. Oktober, als de tweede generatie rups actief wordt.
Kan een buxus de buxusrups overleven?

Een kaal gegeten buxus kan zich helemaal herstellen. De buxus heeft genoeg energie opgeslagen om nieuw blad aan te maken. Door de buxus extra Professionele voeding te geven, bevordert u het herstel.

Wat is de natuurlijke vijand van de buxusrups?
Er zijn nog geen natuurlijke vijanden van de buxusmot. Dit komt omdat het rupsje uit Azië komt en de natuurlijke vijanden daar achter zijn gebleven. We spreken daarom over een invasieve exoot.
Hoe ontstaat buxusrups?
In het voorjaar ontwaakt de buxusrups uit de lange winterslaap en begint weer actief te eten van de buxus. Dit gebeurt in de maanden april en mei. In juni zullen de rupsen zich verpoppen en uitvliegen als mot. Die zetten weer nieuwe eitjes af op de buxus en hieruit komt de eerste generatie rupsen.
Is de buxusrups giftig?
Door het eten van buxus neemt de buxusrups buxine op. Dit is een giftige stof (alkaloïde) die in de buxus voorkomt. Daardoor worden de rupsen lichtjes giftig en krijgen ze een nare smaak, wat vogels ervan houdt om ze op te eten.
Hoe buxusrups natuurlijk bestrijden?
Door de uit de natuur voorkomende bacteriën te gebruiken van Buxus Protect bestrijdt u de buxusrups. In de natuur worden grote populaties rupsen in toom gehouden door bacteriën. Die zijn aanwezig als er te veel rupsen zijn op een plek.
Waar komt de buxusrups vandaan?
De buxusrups komt van oorsprong voor in Oost-Azië (Japan, Zuid-Korea, China) en werd voor het eerst in Europa ontdekt in 2006.

Neem contact op

15 + 10 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

info@buxus-dokter.nl

Winkelwagen