24 uur verzending

Gratis verzending vanaf € 50,-

24 uur verzending

Gratis verzending vanaf € 50,-

Buxusschimmel

De laatste zomers zijn er in diverse tuinen buxussen bruin gaan kleuren en zijn er kale plekken ontstaan. Mocht u dat ook waarnemen in uw buxus, dan is de kans groot dat er een schimmel aanwezig is. De buxusschimmel ‘Calonectria’ zorgt voor bruine bladeren, taksterfte en zelfs tot het afsterven van de hele struik.

Schade herkennen buxusschimmel

Buxusschimmel begint meestal met enkele plekken met zwarte/bruine vlekken op het blad, gevolgd door het uitvallen van het aangetaste blad. Op de kale takken verschijnen langwerpige zwarte strepen. Die plekken groeien het jaar daarop tot grote aangetaste plekken totdat de plant helemaal aangetast is. De grootste schade gebeurt in de zomer en herfst, vooral bij vochtige periodes met hogere temperaturen. Aangetaste buxus kunnen herstellen bij een juiste behandeling tegen de schimmel.

Buxus Alert

Meld u gratis aan en blijf op de hoogte wanneer de Buxusrups & schimmel actief zijn en ontvang welke stappen u kunt nemen.

'Voorkomen is beter dan genezen'

Bestrijden buxusschimmel

Het is belangrijk om de ziekte snel te stoppen, want bij elke nieuwe uitbraak worden er vele schimmelsporen gevormd die weer gezond blad infecteren. Dankzij het gratis meldingssysteem Buxus Alert kunt u de actieve periodes van de schimmel anticiperen en preventief optreden met Buxus Vocal. Hierdoor is uw buxus meerdere weken lang beschermt, zodat de buxusschimmel geen vat op uw plant krijgt.

Hoe werkt Buxus Vocal

Buxus Vocal zorgt ervoor dat schimmelsporen worden ingekapseld. Hierdoor kan de schimmel zich niet verder uitbreiden. Naast de directe werking, werkt het nog langdurig na. Hierdoor krijgt de schimmel geen vat op de plant. Buxus Vocal bestrijdt de schimmel tot in de plant en brengt daarnaast ook een beschermlaag aan op het blad. Aangetaste buxus kunnen volledig herstellen bij een goede behandeling. Gebruik vanaf mei tot oktober tijdens vochtige periodes.

Wanneer buxusschimmel

Tijdens warme en vochtige periodes is de buxusschimmel goed actief. De meeste schade zien we ontstaan in de zomer en herfst. Buxusschimmel verspreidt zich door de wind en opspattende regen door de tuin. Wanneer schimmelsporen op de buxus komen zullen deze tijdens een natte periode het blad infecteren. Afgevallen besmet blad speelt een belangrijke rol bij de infectie van nieuw blad. Onder vochtige omstandigheden kan de schimmel zich makkelijk verspreiden, zeker na extreme regenbuien. De schimmel overwintert in afgevallen blad en aangetaste twijgen.

Herstel van buxusschimmel

Gelukkig hoeft aangetaste buxus niet meteen uit de tuin verwijderd te worden. Met wat extra aandacht en verzorging blijft de plant gezond en worden ze minder vatbaar voor schimmels. Voedt daarom de plant regelmatig maar voorkom overbemesting. Vaak gooit men in het voorjaar veel te veel voeding en vergeet in de zomer nog eens bij te voeden. Een juiste dosis buxus voeding op zijn tijd zal de plant goed doen.

Voorkom buxusschimmel

Knip kleine buxuschimmel takjes weg

Bij beginnende aantasting van de buxusschimmel kunnen de plekken het beste weggeknipt worden. Zo voorkomt u dat er meer schimmelsporen vrijkomen. Bij een ruime verspreiding van de schimmel werkt deze methode niet meer.

Geef de buxus ruimte
Knip planten af die over of dicht tegen de buxus aan groeien, zodat na een regenbui de zon en wind erbij kunnen om het blad te laten drogen.
Snoei de buxus als het droog is
Tijdens het snoeien kunnen gemakkelijk de schimmelsporen verspreid worden naar andere delen van de buxus. Als de buxus dan vochtig is, kunnen de schimmelsporen makkelijk de buxus weer infecteren.
Behandel de buxus preventief met Buxus Vocal
Buxus Vocal schakelt schimmelsporen uit. Behandel daarom de buxus net voor een regenperiode of na het snoeien. Zo voorkomt u schimmelactiviteit.
Gooi snoeiafval weg
Tussen het gesnoeide buxusblad kunnen schimmelsporen zitten. Verwijder daarom snoeiafval uit de tuin en gooi dit niet op de composthoop.
Geef buxus water bij de wortels
Door niet van bovenaf water te geven wordt het buxusblad niet nat, waardoor er geen kans is op schimmel.

Schimmel resistente buxus

Met de lancering van de nieuwe buxus is de buxusschimmel verleden tijd. Dit komt doordat de genetica van de buxus is geselecteerd op resistentie tegen de buxusschimmel. Hierdoor kan de nieuwe buxus in bestaande tuinen aangeplant worden met de garantie dat de schimmel de plant niet beschadigt, zelfs onder omstandigheden die gunstig zijn voor schimmelinfecties.

Neem contact op

11 + 1 =

Steven Oostendorp

Kerkdijk 18

7152DB Eibergen

info@buxus-dokter.nl

Winkelwagen