24 uur verzending

Gratis verzending vanaf € 50,-

24 uur verzending

Gratis verzending vanaf € 50,-

Vorstschade, sneeuw en strooizout

Door een zeer warme herfst en winter zijn de temperaturen vaak ruim boven de 10 graden geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Buxus nog veel nieuw blad heeft aangemaakt. Dit nieuwe blad is nog niet goed afgehard en daardoor minder goed bestand tegen de vorst.

Datum: 30 januari 2023
Leestijd: 4 minuten

Hoe ontstaat vorstschade bij Buxus?

Buxus kan in principe goed tegen lage temperaturen en kan zelfs -20°C aan. Plotselinge temperatuurwisselingen van bijvoorbeeld constant 5/10°C naar ineens -5°C kan het buxusblad beschadigen. Vooral net aangemaakt blad is hier niet tegen bestand. Het gevolg is dat het vocht in de bladcel bevriest en de celwand breekt.

Bij twijfel kunt u enkele foto’s sturen voor gratis advies:
info@buxus-dokter.nl of whatsapp 0651253067

Sneeuw op de Buxus?​

Mocht er deze winter nog een laag sneeuw komen op de Buxus dan kan dit geen kwaad. Sneeuw isoleert immers tegen de vorst. Echter bij meer dan 10 centimeter sneeuw op de Buxus kan het te zwaar worden voor takken, die kunnen dan doorbuigen. Het advies is dan om deze laag te verwijderen om zo de Buxusvorm te beschermen. Goed gesnoeide Buxushagen hebben hier geen last van.
Bij bijzondere vormen (topiary), zoals bollen, wolken, figuren en kegels moet u extra opletten met sneeuw. Deze vormen kunnen eerder doorbuigen, wat de hele vorm in gevaar brengt. Daarom is het verstandig de sneeuw te verwijderen.

Strooizout bij de Buxus?

In de winter wordt er regelmatig strooizout gebruikt om te voorkomen dat het glad wordt. Wanneer strooizout strak langs de Buxus wordt gestrooid is de kans aanwezig dat dit door smeltend ijs of neerslag in de bodem komt. Dit zorgt voor veel problemen bij de wortels. In het voorjaar zal de Buxus onvoldoende in staat zijn voeding op te nemen. Als de zout gehalte extreem hoog is kunnen zelfs de wortels verbranden waardoor de Buxus sterft.

De beste remedie is om te voorkomen dat strooizout in de bodem komt waar de Buxus groeit. Helaas is het niet altijd mogelijk dit tegen te gaan. Mocht er toch veel strooizout in de bodem terecht komen gebruik dan de biologische ZOUT-VRIJ om snel en effectief de grond vrij te maken van zout.

Oplossing tegen bodemverzouting

ZOUT-VRIJ is een natuurlijke oplossing om zouten in de bodem te neutraliseren. Het is een natuurlijk product op basis van plantaardig sappen. Door de toepassing van ZOUT-VRIJ wordt het zout geneutraliseerd en stimuleert daardoor de (her)groei van de Buxus

De Buxus Dokter

Ander nieuws

De verjonging van Buxus

De verjonging van Buxus

Veel tuinliefhebbers zullen het herkennen: een prachtig aangelegde tuin met strakke hagen en vormen die na verloop van tijd te breed en…

(Leestijd: 4 minuten)

Lees meer
Winkelwagen